BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, June 16, 2008

Tinggal kenangan....

Malam Rabu lepas (11/Jun/2008) tatkala Cheq sedang bersiap untuk berlepas ke Terangganu, mak jang Cheq yang tak pernah-pernah tepon Cheq....tepon Cheq.
"Kakak...mak jang nak bagitahu ni.. mak su dah tak ada..." cheq yang time tu tengah angkat beg ke dalam kereta... terus terberhenti.
"Innalilah...." ucap Cheq lepas sedetik dan masa tu jugak, wajah mak su yang last sekali Cheq jumpa kira-kira 2 minggu lepas, terbayang.
"Pak su nak bawa balik jenazah ke Sepang. Kakak nak ikut sekali ke?" tanya mak jang. Cheq pandang beg-beg yang bersusun dalam kereta.
"Mak jang, kakak on the way ke Terangganu ni," Cheq terus terang dengan mak jang.

Cheq tepon mama lepas tu dan bagitau kat dia..." Pi ja la. Dah gheja..." kata mama sekali gus memberi keputusan buat Cheq yang dalam dilema.

Dan sepanjang perjalanan ke Terangganu, langsung Cheq tak boleh tidoq. Bukan teringatkan sangat mak su tapi sesekali bayangan wajah dan kenangan bersama dengan yang hadir, secara tidak langsung mengeraskan mata Cheq dari terlena.

Buat Mak su.. damailah kau di sana dalam mengadap yang Maha Pencipta. Dalam kekuatanmu melawan penyakit kanser buah dada... akhirnya kau tewas dalam pelukan kasih sayang suami dan anak-anakmu. Mak su... moga kau sentiasa dalam kerahmatan Allah...

Al Fatihah....

0 comments: