BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, July 7, 2009

Turun Naik...

Sejak masuk bulan 5 hari tu sampaila saat ni... hari hari Cheq memang penuh. PENUH....rasanya itu saja perkataan yang tepat untuk mengambarkannya....
Dengan kerja, kursus, outstation, perjumpaan penulis, menyiapkan novel terbaru... bla.. bla... fuh... memang membuatkan Cheq kelelahan...

ESQ:
Dalam dok kelam kabut menyiapkan kerja yang tak pernah sudah, pihak alaf tak henti-henti telefon, menanyakan sama ada Cheq boleh pergi ke kursus ESQ.... Cheq lepas nafas... nak berjanji.. takut tak tertunai... dalam dok pikir-pikir... dapat offer pi Taiwan. Cheq terduduk kejap. Sana ajak, sini suruh... akhirnya.. Cheq sembang dengan mama.
Dan akhirnya, saya `pejam' mata... pi la jugak ESQ tu... Dengan separuh hati( disebabkan gheja kat opis masih belambak) mujurlah ada Bib, Aleya, Dhiya, Fatin dan Kak Dhiyah... kalau tak, memang berat Cheq nak pi.
Cheq tak nak cakap banyak pasal ESQ ni. Yang Cheq boleh cakap, kena hadapinya sendiri. Baru tau macam mana. Lekat di hati atau tak...
Cuma pesanan Cheq, kalau ada yang sakit jantung.. baik tak payah pi ataupun ambil precaution act siap-siap. Lagi satu.. ketahanan telinga perlu ada.. Sebabnya, sampai la ni, telinga Cheq masih dok sakit sebab sound system dia.. pergh.. boleh buat pekak orang...
Buat Alaf... Cheq ucap terima kasih yang amat sangat... Macam yang dikatakan... "amat luar biasa sekali keadaannya apabila jiwa disentuh Allah dengan kasih sayangnya.."

Paling penting... Cheq berlajuan ke opis setiap kali habisnya kursus ini.... Mengadap kerja lagi... huh..huh...

KENGKAWAN:

Disebabkan ESQ jugak, rumah Cheq dipenuhi dengan kengkawan. Berkampung kat umah Cheq memang gamat. Sampai ke pagi kami dok bercerita. Tapi, Cheq memang puas hati sebab kengkawan Cheq mai jugak umah Cheq hari tu. Buat hampa.. jangan serik mai umah Cheq...

NOVEL:
Jeng.. jeng... setelah berhempas pulas sejak lima bulan lalu... akhirnya buah hatiCheq yang ke empat, dah siap. Dan Isnin lepas (semalam) Cheq dah hantar kat Alaf. Keputusan dia.. tunggu..... Kali ni, Cheq rasa puas sebab dah selesai hutang Cheq kat Alaf. Dah adat berhutang kan.. kena la langsaikan.. kalau tak.. merangkak nanti kat padang masyar.. mencari si pemberi hutang... fuh... nauzubilah... hutang ni jangan buat main-main... tak berkat hidup... tak tenang jiwa... kalau tak dihalalkan.. mau darah daging keturunan kita memakan punca yang haram... fuh.......... berat tu...
Berbalik pada chegita novel Cheq... bila dah siap yang ni, Cheq dah tarik nafas.. kosongkan kepala.. dan nak start yang baru... (xceli.. dah start pun...) jadi, insya allah.. akan siap hujung bulan ni... sesuatu yang tak dapat Cheq bayangkan.. pecutan tenaga untuk novel yang satu ini amat luar biasa sekali... hik..hik.. atas segala itu, kepantasan membuat yang ke 5 ini adalah kerana janji Cheq dekat Bikash.. yihaaaaaaaaaaaaaaa...

PERJUMPAAN PENULIS:
Rasanya dalam banyak-banyak, Cheq la yang paling lambat nak berchegita pasai ni.. hi..h.. bukan apa.. macam yang cheq habaq tadi.. memang busy... Jadi... macam yang lain-lain sahabat Cheq tulis.. rasanya itu jugak la yang Cheq rasa... memang seronok jumpa yang lain-lain.. sesekali.. memang banyak cerita sampai tak tahu nak dengaq mana satu.. hik..hik.. apa pun.. memang memori indah...

DURIAN:

Lupa nak habaq... yang part ni la kemuncak segalanya... makan durian kat umah Cheq... idea Aleya dan di sokong oleh yang lain.. Jadinya... malam Sabtu tu.. 11 biji durian kami habiskan... burpppppppppppppp...

1 comments:

Rose Harissa (NORA) said...

Salam Shanika...
ngeri pulak dengar citer pasal ESQ tu...
kalo kak rose pi, sah tiga hari berturut-turut migrane... bukannya nak dapat ilmu tapi dapat sakit...hmm...

*mmg tak suka org bagi ceramah sambil melaung-laungkan dengan gempita.